GOLONGAN YANG DIHALAU DARI KOLAM AL-HAWD

Hawd atau Al-Hawd (الحَوْضُ) adalah istilah yang dipakai bagi merujuk kepada suasana tempat yang terjadi di akhirat. Secara harfiyyah ia merujuk kepada ‘kolam’, ‘telaga’, ‘danau’ dan yang seumpamanya. Menurut al-Murtada al-Husayni al-Zabidi (1145-1205 H/ 1732-1790 M) sarjana Islam asal Yaman dalam tulisannya Taj al-‘Arus min Jawahir al-Qamus, menyebut ‘al-Hawd’ adalah satu istilah (perkataan) yang diketahui (ramai), iaitu kolam air (mujtama‘ul ma’). Manakala Hawd Rasulullah s.a.w. ialah tempat umatnya meminum air pada hari kiamat. Abu Zayd mengungkap: “Mudah-mudahan Allah memberi minum kepadamu dengan Hawd al-Rasul dan daripada Hawdnya.” Kata jamak (plural) kepada istilah ini ialah ‘hiyad’ dan ‘ahwad’. Telaga al-Hawd menjadi tumpuan umat Nabi Muhammad s.a.w. ketika di akhirat untuk menghilangkan dahaga. Sesiapa yang minum airnya akan merasa puas dan tidak merasai dahaga buat selama-lamanya. Bagaimanapun tidak semua orang dalam kalangan umat baginda s.a.w. dapat meminum airnya, meskipun pada asalnya telaga tersebut memang diperuntukkan buat mereka. Hal ini berdasarkan keterangan daripada hadis-hadis Nabi s.a.w. sendiri. Baginda s.a.w pernah menegaskan bahawa ada kalangan daripada sahabat, para pengikutnya dan umat baginda yang akan dihalau dari mendekati telaga al-Hawd tersebut. Hal ini demikian kerana mereka telah melakukan derhaka, mengubah ajaran nabi s.a.w. dan melakukan perbuatan murtad dari Islam. Hadis-hadis berikut memberi penjelasan berkenaan hal ini:

(i) Al-Bukhari dalam Sahihnya, bab: فِي الْحَوْضِ. Hadis no. 6090. Meriwayatkan:
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ أَنَا فَرَطُكُمْ عَلَى الْحَوْضِ وَلَيُرْفَعَنَّ
مَعِي رِجَالٌ مِنْكُمْ ثُمَّ لَيُخْتَلَجُنَّ دُونِي فَأَقُولُ يَا رَبِّ أَصْحَابِي فَيُقَالُ إِنَّكَ لَا تَدْرِي مَا أَحْدَثُوا بَعْدَكَ
Maksud:
Dari Abdullah radiyallahu ‘anhu, dari Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam, baginda bersabda: “Aku mendahului kamu ketika mendatangi al-Hawd, dan diperlihatkan bersamaku beberapa orang dalam kalangan kamu, kemudian disingkirkan dari pandanganku, maka aku pun berkata: ‘Wahai Tuhan! Itu Sahabat-sahabatku.” Lalu dikatakan: “Sesungguhnya engkau tidak mengetahui apa yang mereka telah lakukan selepas dari kewafatanmu.”

(ii) Diriwayatkan dalam Sahih al-Bukhari, bab: فِي الْحَوْضِ, hadis no. 6096:
عَنْ أَنَسٍ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَيَرِدَنَّ عَلَيَّ نَاسٌ مِنْ أَصْحَابِي الْحَوْضَ حَتَّى عَرَفْتُهُمْ
اخْتُلِجُوا دُونِي فَأَقُولُ أَصْحَابِي فَيَقُولُ لَا تَدْرِي مَا أَحْدَثُوا بَعْدَكَ
Maksud:
“Daripada Anas dari Nabi s.a.w., katanya: ‘Ada beberapa orang sahabatku menuju Telagaku, hingga pada waktu selanjutnya aku tahu bahawa mereka disingkirkan dariku sehingga aku berkata: ‘(Mereka itu) Sahabatku!. Maka (diberitahu): “Engkau tidak tahu apa yang mereka lakukan sepeninggalmu.”

(iii) Sahih al-Bukhari, bab: فِي الْحَوْضِ hadis no. 6097 menyebut riwayat berikut:
عَنْ سَهْلِ بْنِ سَعْدٍ قَالَ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنِّي فَرَطُكُمْ عَلَى الْحَوْضِ مَنْ مَرَّ عَلَيَّ شَرِبَ وَمَنْ شَرِبَ لَمْ يَظْمَأْ أَبَدًا لَيَرِدَنَّ عَلَيَّ أَقْوَامٌ أَعْرِفُهُمْ وَيَعْرِفُونِي ثُمَّ يُحَالُ بَيْنِي وَبَيْنَهُمْ قَالَ أَبُو حَازِمٍ فَسَمِعَنِي النُّعْمَانُ بْنُ أَبِي عَيَّاشٍ فَقَالَ هَكَذَا سَمِعْتَ مِنْ سَهْلٍ فَقُلْتُ نَعَمْ فَقَالَ أَشْهَدُ عَلَى أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ لَسَمِعْتُهُ وَهُوَ يَزِيدُ فِيهَا فَأَقُولُ إِنَّهُمْ مِنِّي فَيُقَالُ إِنَّكَ لَا تَدْرِي مَا أَحْدَثُوا بَعْدَكَ فَأَقُولُ سُحْقًا سُحْقًا لِمَنْ غَيَّرَ بَعْدِي وَقَالَ ابْنُ عَبَّاسٍ سُحْقًا بُعْدًا يُقَالُ سَحِيقٌ بَعِيدٌ سَحَقَهُ وَأَسْحَقَهُ أَبْعَدَهُ وَقَالَ أَحْمَدُ بْنُ شَبِيبِ بْنِ سَعِيدٍ الْحَبَطِيُّ حَدَّثَنَا أَبِي عَنْ يُونُسَ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيَّبِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّهُ كَانَ يُحَدِّثُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ يَرِدُ عَلَيَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ رَهْطٌ مِنْ أَصْحَابِي فَيُحَلَّئُونَ عَنْ الْحَوْضِ فَأَقُولُ يَا رَبِّ أَصْحَابِي فَيَقُولُ إِنَّكَ لَا عِلْمَ لَكَ بِمَا أَحْدَثُوا بَعْدَكَ إِنَّهُمْ ارْتَدُّوا عَلَى أَدْبَارِهِمْ الْقَهْقَرَى.
Maksud:
Dari Sahal bin Sa‘d mengatakan: Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Akulah orang yang mula-mula mendatangi al-Hawd (telaga). Siapa yang menuju telagaku akan minum, dan siapa yang meminumnya tidak akan merasa haus selama-lamanya. Sungguh akan ada beberapa kaum yang mendatangiku dan aku mengenalinya dan mereka juga mengenaliku, kemudian antara aku dan mereka dihalangi.” Kata Abu Hazim: Nu‘man bin Abi ‘Ayyasy mendengar kata-kataku, lalu ia mencelah: “Beginikah yang kamu dengar dari Sahal?” “Benar!” Jawabku. Lalu ia berujar: “Saya bersaksi kepada Abu Sa‘id al-Khudri, sesungguh aku mendengarnya dan dia menambahi dengan redaksi: “Aku berkata: ‘Mereka adalah dari golonganku!” Tetapi di jawab: “Sungguh engkau tidak tahu apa yang mereka lakukan sepeninggalmu!” Maka aku berkata: “Menjauh, menjauh, bagi orang yang mengubah (agama) sepeninggalku.” Berkata Ibn ‘Abbas: “Istilah suhqan maknanya menjauh.” Sahaqahu wa ashaqahu ertinya ab‘adahu (menjauhkan). Sedang Ahmad bin Syabib bin Sa‘id al-Habatiy mengatakan: “Telah menceritakan kepada kami oleh ayahku dari Yunus dari Ibn Syihab dari Sa‘id bin Musayyib dari Abu Hurairah bahawasanya ia menceritakan yang Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Pada hari kiamat ada beberapa orang sahabatku telah mendatangiku, kemudian mereka dihalau dari al-Hawd, maka aku katakana: Wahai Tuhan (mereka itu para) sahabatku!” Maka dikatakan (kepadaku): “Kamu tidak mempunyai pengetahuan tentang apa yang mereka telah kerjakan sepeninggalmu. Mereka berbalik ke belakang dengan melakukan murtad, bidaah dan dosa besar.”

(iv) Sahih al-Bukhari, bab: فِي الْحَوْضِ hadis no. 6098) menyebut:
عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ ابْنِ الْمُسَيَّبِ أَنَّهُ كَانَ يُحَدِّثُ عَنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ يَرِدُ عَلَى الْحَوْضِ رِجَالٌ مِنْ أَصْحَابِي فَيُحَلَّئُونَ عَنْهُ فَأَقُولُ يَا رَبِّ أَصْحَابِي فَيَقُولُ إِنَّكَ لَا عِلْمَ لَكَ بِمَا أَحْدَثُوا بَعْدَكَ إِنَّهُمْ ارْتَدُّوا عَلَى أَدْبَارِهِمْ الْقَهْقَرَى.
Maksud:
Daripada Ibn Syihab dari Ibn al-Musayyab: Bahawasanya ia menceritakan dari beberapa sahabat Nabi, bahawasanya Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Ada beberapa orang sahabatku mendatangi telaga (al-Hawd), lalu mereka disingkirkan darinya.” Maka aku berkata: “(Mereka itu) para sahabatku!” Allah menjawab: “Sungguh engkau tidak mempunyai pengetahuan tentang apa yang mereka kerjakan sepeninggalmu, mereka berbalik ke belakang dengan melakukan murtad, bidaah dan dosa besar.”

(v) Sahih al-Bukhari, bab: وَاتَّقُوا فِتْنَةً لَا تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْكُمْ خَاصَّةً : مَا جَاءَ فِي قَوْلِ اللَّهِ تَعَالَىhadis no. 6527 sebagai berikut:
عَنْ أَبِي وَائِلٍ قَالَ قَالَ عَبْدُ اللَّهِ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَا فَرَطُكُمْ عَلَى الْحَوْضِ لَيُرْفَعَنَّ إِلَيَّ رِجَالٌ مِنْكُمْ حَتَّى إِذَا أَهْوَيْتُ لِأُنَاوِلَهُمْ اخْتُلِجُوا دُونِي فَأَقُولُ أَيْ رَبِّ أَصْحَابِي يَقُولُ لَا تَدْرِي مَا أَحْدَثُوا بَعْدَكَ .
Maksud:
Dari Abi Wa’il ia berkata: ‘Abdullah mengatakan: Telah bersabda Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam: “Akulah orang pertama-tama di antara kalian yang menuju al-Hawd lantas diperlihatkan padaku beberapa orang diantara kalian, hingga jika aku ingin menggandeng bersama, mereka dijauhkan dariku. Lalu aku berkata: Ya Rabbi, itu Sahabatku! Dia berkata: “Kamu tidak tahu apa yang telah mereka perbuat sepeninggalmu!”

(vi) Riwayat Muslim dalam Sahihnya, bab: اسْتِحْبَابِ إِطَالَةِ الْغُرَّةِ وَالتَّحْجِيلِ فِي الْوُضُوءِhadis no. 365 menyebut:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَرِدُ عَلَيَّ أُمَّتِي الْحَوْضَ وَأَنَا أَذُودُ النَّاسَ عَنْهُ كَمَا يَذُودُ الرَّجُلُ إِبِلَ الرَّجُلِ عَنْ إِبِلِهِ قَالُوا يَا نَبِيَّ اللَّهِ أَتَعْرِفُنَا قَالَ نَعَمْ لَكُمْ سِيمَا لَيْسَتْ لِأَحَدٍ غَيْرِكُمْ تَرِدُونَ عَلَيَّ غُرًّا مُحَجَّلِينَ مِنْ آثَارِ الْوُضُوءِ وَلَيُصَدَّنَّ عَنِّي طَائِفَةٌ مِنْكُمْ فَلَا يَصِلُونَ فَأَقُولُ يَا رَبِّ هَؤُلَاءِ مِنْ أَصْحَابِي فَيُجِيبُنِي مَلَكٌ فَيَقُولُ وَهَلْ تَدْرِي مَا أَحْدَثُوا بَعْدَكَ
Maksud:
Dari Abu Hurairah dia berkata: Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Umatku menemuiku di telaga, dan aku menghalau orang-orang darinya sebagaimana seorang laki-laki menghalau unta seseorang dari untanya.” Mereka bertanya: “Wahai Nabi Allah! Apakah engkau mengenal kami?” Baginda menjawab: “Ya! Kalian memiliki tanda yang tidak dimiliki oleh orang lain. Kalian menemuiku dalam keadaan putih bersinar bersebabkan bekas air wuduk. Dan sesungguhnya sekelompok dari kalian akan dihalau dariku, sehingga kalian tidak sampai kepadaku.” Lalu aku berkata: “Wahai Tuhan! Mereka adalah para sahabatku.” Lalu seorang malaikat menjawab perkataanku seraya berkata: “Apakah kamu mengetahui sesuatu yang terjadi setelah kepergianmu.”

(vii) Imam Muslim meriwayatkan dalam Sahihnya, bab: اسْتِحْبَابِ إِطَالَةِ الْغُرَّةِ وَالتَّحْجِيلِ فِي الْوُضُوء hadis no. 367 seperti berikut:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَتَى الْمَقْبُرَةَ فَقَالَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ دَارَ قَوْمٍ مُؤْمِنِينَ وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِكُمْ لَاحِقُونَ وَدِدْتُ أَنَّا قَدْ رَأَيْنَا إِخْوَانَنَا قَالُوا أَوَلَسْنَا إِخْوَانَكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ أَنْتُمْ أَصْحَابِي وَإِخْوَانُنَا الَّذِينَ لَمْ يَأْتُوا بَعْدُ فَقَالُوا كَيْفَ تَعْرِفُ مَنْ لَمْ يَأْتِ بَعْدُ مِنْ أُمَّتِكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ فَقَالَ أَرَأَيْتَ لَوْ أَنَّ رَجُلًا لَهُ خَيْلٌ غُرٌّ مُحَجَّلَةٌ بَيْنَ ظَهْرَيْ خَيْلٍ دُهْمٍ بُهْمٍ أَلَا يَعْرِفُ خَيْلَهُ قَالُوا بَلَى يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ فَإِنَّهُمْ يَأْتُونَ غُرًّا مُحَجَّلِينَ مِنْ الْوُضُوءِ وَأَنَا فَرَطُهُمْ عَلَى الْحَوْضِ أَلَا لَيُذَادَنَّ رِجَالٌ عَنْ حَوْضِي كَمَا يُذَادُ الْبَعِيرُ الضَّالُّ أُنَادِيهِمْ أَلَا هَلُمَّ فَيُقَالُ إِنَّهُمْ قَدْ بَدَّلُوا بَعْدَكَ فَأَقُولُ سُحْقًا سُحْقًا .
Maksud:
Dari Abu Hurairah, bahawa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam pernah mendatangi pekuburan lalu berkata: “Semoga keselamatan terlimpahkah atas kalian wahai penghuni kuburan kaum mukminin, dan sesungguhnya insya’ Allah kami juga akan bertemu kalian.” Dan aku sangat gembira dapat melihat saudara-saudara kita.” Mereka (Para Sahabat) bertanya: “Tidakkah kami semua ini saudara-saudaramu wahai Rasulullah?” Baginda menjawab: “Kamu semua adalah sahabatku, sedangkan saudara-saudara kita ialah mereka yang belum berwujud.” Mereka (Sahabat) bertanya lagi: “Bagaimana kamu dapat mengenali mereka yang belum berwujud dari kalangan umatmu wahai Rasulullah?” Baginda menjawab: “Apa pendapat kalian, seandainya seorang lelaki mempunyai seekor kuda yang berbulu putih di dahi serta di kakinya, dan kuda itu berada di tengah-tengah sekelompok kuda yang hitam legam. Apakah dia akan mengenali kudanya itu?” Mereka (Para Sahabat) menjawab: “Sudah tentu wahai Rasulullah.” Baginda bersabda lagi: “Maka mereka datang dalam keadaan muka dan kaki mereka putih bercahaya kerana bekas wuduk. Aku mendahului mereka ke telaga (al-Hawd). Ingatlah! Ada golongan lelaki yang dihalangi dari datang ke telagaku sebagaimana dihalaunya unta-unta yang sesat. Aku memanggil mereka: ‘Kemarilah kamu semua. Maka dikatakan: “Sesungguhnya mereka telah menukar ajaranmu selepas kamu wafat.” Maka aku berkata: “Pergilah menjauhlah dari sini.”

Keterangan-keterangan hadis di atas memaparkan suasana gawat yang berada di akhirat. Mereka yang ketika di dunia dahulu mengaku sebagai umat Nabi s.a.w. dan saat berada di akhirat akan cuba mendapatkan ‘syafaat’ baginda. Antara yang diinginkan ialah meminum dari telaga al-Hawd. Malangnya mereka dihalau daripada menghampirnya lantaran ketika hidupnya mereka telah menyimpang dari ajaran Rasulullah s.a.w. Mereka telah merubah sunnah baginda dan melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan ajarannya setelah kewafatan baginda s.a.w. Na‘udhubillah. Mudah-mudahan kita semua termasuk dalam kalangan orang yang benar-benar mengaku umat Nabi Muhammad s.a.w. dan berpegang teguh kepada sunnah dan ajarannya. Wassalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: